söndag 2 december 2012

Saffransbullar med vitchoklad

Jag tycker ibland att vanliga lussekatter kan vara lite torra och smaklösa så därför tycker jag det är tusen gånger godare att göra lussebullar i "vanligt bullstuk". För att göra det lite mer speciellt har jag använt vitchoklad i fyllningen. Men vill man inte ha det är det ju minst lika gott att bara ha vaniljsocker. 

Saffransbullar med vitchoklad:

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk (3%)
150 g smör
150 g kesella (funkar även med t.ex. creme fraiche)
2 dl socker
1-1,5 g saffran (2-3 kuvert)
1 nypa salt
ca 17 dl vetemjöl

1 ägg + 1 msk mjölk till pensling

200 g riven vitchoklad
Mjukt smör 
Pärlsocker
(Russin)

1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det blir fingerljummet (37°C) och tillsätt saffranet.
2. Smula jästen i en stor bunke och häll sedan i saffransblandningen och blanda tills jästen löst sig.
3. Rör ner kesellan, sockret och saltet.
4. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blivit smidig (ej kladdig). Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa i ca 60 minuter i rumstemperatur.
6. Arbeta degen en stund och dela upp i 3 degar. 
7. Kavla ut degarna, smöra och strö över riven vitchoklad. Rulla sedan ihop och skär till ca 1,5 cm breda bullar. Lägg dem i bullformar med "snurrningen" uppåt. Låt jäsa i cirka 30 minuter. 
8. Sätt på ugnen på 225 grader.
9. Pensla bullarna med ägg- och mjölkblandningen och strö över pärlsocker på varje bulle. Tryck i några russin om så önskas. Grädda i 8 minuter eller när bullarna fått färg och blivit lite gyllenbruna. Låt svalna på galler.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar