söndag 3 februari 2013

Semlor

Den 12 februari är det äntligen dags för Fettisdagen! Har ni tjuvstartat än? Det har jag, med underbara hembakta semlor. Blev riktigt nöjd med dem (och väldigt mätt . . .).

Semlor (9 st)

2 tsk kardemummakrydda
25 g färsk jäst för söta degar
1,5 dl mjölk
0,75 dl socker
0,75 g smör
1 krm salt
0,5 st ägg
ca 6 dl vetemjöl

150 g mandelmassa
Uppvispat ägg till pensling
Florsocker till dekoration
5 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Värm smöret på lägsta effekt i mikrovågsugn tills det blivit riktigt mjukt (ej smält).
2. Smula jästen fint i en bunke.
3. Värm mjölken till 37 grader och tillsätt kardemumman. Ha sedan i detta över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
4. Tillsätt smör, salt, socker och ägg (knäck det först i en annan skål och rör om, ha sedan i hälften av ägget)
5. Ha i lite mjöl i taget och arbeta tills det blir en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
6. Dela degen i 9 delar och forma till runda fina bollar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i en halvtimme till.
7. Sätt ugnen på 200 grader (225 grader om inte varmluftsugn).
8. Vispa andra halvan av ägget och pensla över bullarna. Grädda i ungefär 8-10 minuter eller tills bullarna har fått rikligt med färg. 
9. Skär ut trekanter ur toppen. Fyll hålen med önskad mängd mandelmassa. Låt bullarna svalna ordentligt.
10. Vispa grädde och spritsa ut över bullarna, sätt på lock och pudra på lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar