måndag 18 februari 2013

Donuts

I helgen testade jag på att baka munkar för första gången, det var lite trixigt måste jag säga och även rätt tidskrävande. Jag som har världens sämsta tålamod vill ju gärna att allt ska gå så snabbt. Men jag måste säga att det var värt det. Personligen föredrar jag vanliga sockeröverdragna munkar men det blir ju så mycket finare med färgglada glasyrer och strössel! 

Donuts ingredienser:

1 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl socker
1 nypa salt
150 g smör
2 st ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
1 liter olja
vatten
2 paket florsocker

Gör så här:

1. Värm mjölken med kardemumman ljummet.
2. Smula ner jästen och tillsätt den ljumma mjölken. Rör om tills jästen löst upp sig.
3. Rör ner sockret, saltet, äggen och smöret (tärnat i bitar).
4. Tillsätt mjöl lite i taget medan du rör om. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
5. Dela degen i 18 bitar. Rulla varje deg till en slät boll. Stick fingret genom varje boll och snurra den runt fingret till ett hål. Det ska vara relativt stort då det drar ihop sig under jäsning och fritering. Jäs under bakduk i ytterligare 45 minuter.
6. Häll 1 liter olja i en tjockbottnad stor gryta på relativt hög temperatur. Vänta minst 5 minuter så oljan blivit tillräckligt het. Fritera varje munk ca 1 minut på varje sida eller tills de blivit riktigt bruna. Låt dem svalna på bakplåtspapper.
7. Gör glasyren av vatten, florsocker och karamellfärg. Konsistensen ska vara slät och krämig. Ringla sedan över eller doppa donutsen i glasyren. Det kan behöva göras två gånger för bäst resultat. Var sedan snabb att ha på strössel så inte glasyren hinner stelna. Voila!

1 kommentar:

  1. Å vilka fina kanske ska baka dem ser så gott ut !

    SvaraRadera