tisdag 19 februari 2013

Chokladwhoopies med jordnötskräm och chocolate chips

Japp, whoopies är precis lika goda/krämiga/chokladiga/amerikanska som de låter! En whoopie ser lite ut som en macaron faktiskt men är mer som en slags sandwich-kaka. Jag kan i alla fall rekommendera dessa starkt!

Chokladwhoopies

120 g smör
1 dl socker
1 dl brun farin-socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3,5 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
70 g mörk choklad
1 ägg
1 dl creme fraiche (alt. filmjölk)
3 msk starkt kaffe

Jordnötssmörkräm med chocolate chips

200 g mjukt smör
3 msk jordnötssmör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g grovhackad mörk choklad alt. färdiga chocolate chips

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). 
2. Vispa med elvisp ihop det mjuka smöret, sockret och farinsockret. 
3. Blanda alla torra ingredienserna separat i en bunke. Tillsätt sedan i smör- och sockerblandningen.
4. Ha i ägg, kaffe, creme fraiche och smält choklad och blanda till en smet. Lägg in den i frysen i några minuter. Rulla sedan till bollar (ca 3 cm i diameter) som du fördelar ut på bakplåtspapper. Se till att de inte ligger allt för nära varandra.
5. Grädda i ca 10-12 minuter i nedre delen av ugnen om du vill ha "fluffiga" whoopies eller i mitten om du vill ha dem lite plattare. Låt dem svalna på plåten.
6. Medan de svalnar kan du göra smörkrämen. Blanda smöret och jordnötskrämen och tillsätt resten av ingredienserna. Bred ut lagom mängd på häften av kakorna och använd hälften som lock. Klart! Förvaras i kyl men äts helst färska.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar