söndag 24 mars 2013

Chokladtårta med hallonmoussefyllning

Jag bakade en födelsedagstårta till min syster för någon vecka sedan som blev riktigt lyckad. Med choklad så klart! Och en hallonmoussefyllning för att bryta av lite. 

Tårtbotten (för 2 st "delar" i en 24-cm form):

3 st ägg
3 dl socker
75 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 tsk bakpulver

Chokladsmörkräm:

100 g rumstempererat smör
2 äggulor
2 dl florsocker
150 g mörk choklad
3 msk kaffe
3-4 msk kakao

Hallonmousse med vitchoklad:

2,5 dl vispgrädde
200 g hallon
50 g vitchoklad
0,75 dl florsocker
3 gelatinblad

Hallon, vitchoklad och fingerkex till dekorering.

Gör så här:

1. (Chokladbotten) Vispa ägg och socker vitt och poröst.
2. Smält smöret, ha i mjölken och tillsätt i äggblandningen.
3. Blanda alla torra ingedienser noga och tillsätt under omrörning i smeten. 
4. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna innan du skär den i två delar.

5. (Hallonmousse) Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
6. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Ta av plattan.
7. Krama ur gelatinbladen och lägg i dem i hallonsaften, rör om tills de löst sig. Tillsätt florsocker.
8. Vispa grädden och tillsätt hallonblandningen i den.
9. Smält vitchokladen, låt svalna en stund, och rör försiktigt ner i smeten. Ställ in i kylen.

10. Vispa smöret fluffigt med elvisp. Tillsätt äggulor och rör om.
11. Tillsätt kaffe, kakao och florsocker. 
12. Smält chokladen, låt svalna en stund, och tillsätt även den. 

13. Bred ut den kalla hallonmoussen jämt på första tårtdelen och lägg på den andra (locket).
14. Klicka ut chokladsmörkrämen och bred ut över hela tårtan (lättast med slickepott). Det ska vara ett ganska tjockt lager ovanpå och se till att täcka sidorna helt. 
15. Sätt på fingerkex runt om tårtan och hallon ovanpå. Smält vitchoklad och gör chokladhjärtan som du trycker i. Eller dekorera valfritt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar