söndag 18 november 2012

CItroncupcakes med vitchokladfrosting

Bakade som sagt cirka 100 cupcakes till min mammas 40-årsfest som var igår. Hälften av dem var citroncupcakes med en vitchokladfrosting. De blev väldigt saftiga och goda så det receptet var riktigt bra. Blir cirka 25 stycken SMÅ cupcakes (jag gjorde dock 50, alltså dubbelt recept).

Citroncupcakes (Leila Lindholms recept):

100 g smält smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 2 dl mjölk (3%)
skalet från 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt.
3. Smält smöret och blanda med mjölk och rivet citronskal. Ha i det i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
5. Placera cupcakesformar i en muffinsform. Har du ingen så ta dubbla formar så håller de formen.
6. Fyll med smet till 3/4 av formen.
7. Grädda i cirka 12 minuter eller tills muffinsarna är "torra" inuti. När du tittar om den är färdig ska stickan alltså inte vara kladdig.

Vitchokladfrosting:

60 g rumsvarmt smör
200 g Philadelphiaost
3-4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad
karamellfärg (valfritt)

1. Blanda samman smöret (som ska vara mjukt) med Philadelphiaosten. 
2. Ha i vaniljsockret och 3 dl florsocker. 
3. Smält chokladen försiktigt över vattenbad och låt den svalna innan du tillsätter den i frostingen.
4. Ska du färga din frosting med karamellfärg kan det behöva tillsättas ytterligare florsocker så frostingen inte blir för rinnig. Jag brukar testa "snurra" smeten lite med en sked. Håller den "formen" så är den inte för rinnig. 

Hade ett jättefint snöflingeströssel på de flesta cupcakesen men glömde ta bild på dem tyvärr. Blev i stället några med sockerkulor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar