onsdag 23 januari 2013

Roti (asiatisk pannkaka)

Roti är en supergod asiatisk pannkaka som går emot alla slags dieter som finns. Men vad gör det? Denna pannkaka har jag ätit många gånger när jag varit i Thailand och den tillagas på många olika sätt. Ibland har den varit i chips-konsistens (hårt friterat) och ibland lite degigare och tjockare. Personligen föredrar jag när de är lite degigare, lite mer att tugga på. 

Roti kan ätas med en rad olika tillbehör, känner du för en efterrättspannkaka rekommenderar jag att äta den med exempelvis nutella, banan eller färska bär. Vill du ha den lite matigare är pannkakan perfekt att ha som bröd och doppa i en t.ex. kyckling curry-gryta. 

Det här var första gången jag testade att göra en själv och resultatet blev helt okej faktiskt. Hade tyvärr inget rismjöl hemma så fick ta vetemjöl, men det gick ju ändå.

Roti (ca 8 st)

2,5 dl rismjöl (vetemjöl funkar) 
1 ägg
1/2 tsk salt
0,5 dl kallt vatten
1,5 msk smält smör
Olja för stekning

1. Gör en hög av mjölet på ett rent bord och gör sedan ett stort hål i mitten där du lägger i ägg, smält smör, vatten och salt. 
2. Knåda ihop degen tills den blir mjuk och fin och dela i 8 delar. 
3. Olja in varje liten del som du rullar till en boll och trycker ut med fingrarna. Den ska bli så tunn att det nästan går hål på den.
4. Häll rikligt med olja i en stekpanna och sätt på medelvärme. Stek pannkakan en kort stund på varje sida om du vill ha dem lite degigare som jag. Annars steker du tills ytan blivit gyllenbrun. Servera med valfritt tillbehör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar