torsdag 10 januari 2013

Chokladmaränger

När ni läser detta ligger jag antagligen på en strand med en ananas-shake i handen, så det här inlägget är alltså förinställt. I alla fall, dessa maränger är sega och goda och passar även utmärkt att göra i mindre format om man vill ha dem till glass/tårtor etc. Vill du inte ha dem så sega sänker du ugnstemperaturen med ca 20° och låter dem stå inne längre. 

Ett tips för att få en bra maräng är att vara noga med att alla redskap är rena och torra och att ingen gula blandas i vitan när du delar på dem. Annars kan det bli så att marängen aldrig blir riktigt fast. 

Chokladmaränger (ca 10 stora) ingredienser:

2,5 dl äggvita
5,5 dl socker
100 g mörk kvalitetschoklad (vilken %-halt du vill)
Krossade valnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Vispa äggvita och socker i en värmetålig bunke över ett vattenbad. Värm till cirka 55 grader (vispa hela tiden).
3. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa, nu med elvisp, tills marängen har kallnat och blivit fast. Man brukar säga att man ska kunna vända bunken upp och ned utan att marängen ska rinna ut. 
4. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna en stund innan du vänder ner den i marängen. Blanda inte utan rör bara om lite lätt så att marängen får en fin "tvist". 
5. Klicka ut marängerna på en plåt täckt med bakplåtspapper och strö över lite krossade hasselnötter. Om du vill ha dem mindre rekommenderas att spritsa ut dem för finast resultat. 
6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1,5-2 timmar (gör du små maränger så räcker det med en timme i ugnen)
Förvara i påse eller burk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar